de Goede Herder


de Goede Herder 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

Christus die waakt over al zijn mensen en zorgt dat er niemand verloren gaat, zoals de herder die op zoek gaat naar dat ene verloren schaap en het terugbrengt naar de kudde; Jezus, die als een goede herder zorgt voor zijn schapen

Algemene voorbeelden


Jezus is ook vaak de Goede Herder, maar nooit de Gekruisigde of Man van Smarten. Die voorstelling zou haaks staan op Zijn goddelijkheid, die juist in de eerste eeuwen centraal staat.

http://www.skepsis.nl/carotta.html,

Maar nu werd duidelijk dat de gedachte dat Jezus de Goede Herder is, nooit vanuit het Mandeïsme in het Nieuwe Testament terecht kan zijn gekomen, zoals Bultmann meende.

http://www.studiebijbel.nl/

'De goede Herder geeft zijn leven voor de schapen.' (Johannes 10:11). Dat is niet de logica van de betweters. Dat is de logica van de liefde.

http://members.lycos.nl/zuidvrouw/

Naast 'Jezus' en 'Christus' zijn er nog vele andere namen, zoals de Zoon van God, de Heer, de Heiland, de Redder, de Mensenzoon, de Goede Herder, - allemaal pogingen om het wezen van Christus onder woorden te brengen.

http://www.rknieuws.net/rorate/scripts/lt_index.php

de Goede Herder 1.1

voorstelling van Christus als de Goede Herder, in een afbeelding of een beeld, gewoonlijk een voorstelling waarin hij een schaap op de schouders torst

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Goede Herder, 4de eeuw, marmer, hoogte 100 cm (met sokkel), Rome, Museo Lateranense. 'Op een fontein midden op de markt kon men de afbeelding van de Goede Herder zien, waarmee kenners van de Heilige Schrift vertrouwd zijn.'

http://users.pandora.be/websthetica/webstheticaVRA.htm

Van betekenis was de vroegchristelijke ivoorsnijkunst [...]. Vrijstaande beelden komen nauwelijks voor. Een uitzondering vormt de serie 'Goede Herders' die bewaard is. Daar de herder met een schaap over de schouder een veel voorkomend klassiek motief was, blijft het bij deze beelden echter dikwijls de vraag of men te doen heeft met een origineel christelijk werk, dan wel met een profane sculptuur waaraan later een christelijke inhoud is gegeven.

http://users.pandora.be/websthetica/webstheticaVRA.htm